Skip to main content

Projecten

De New Mobility Foundation ondersteunt projecten die gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit van kwetsbare groepen in de samenleving. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen, gehandicapten, vluchtelingen en mensen met een lager inkomen. Door innovatieve projecten die fysieke mobiliteit verbeteren te ondersteunen, streven wij ernaar om kansen te creëren op het gebied van gezondheid, onderwijs, werk en ontspanning voor deze groep. Daarnaast geloven wij dat deze innovatie leidt tot veilige en duurzame mobiliteit.

Klik op onderstaande knoppen om meer te lezen over de projecten die zijn ondersteund door de New Mobility Foundation. Je kunt ook meer informatie lezen over succesvolle van andere maatschappelijke organisaties en je laten inspireren door deze best practices. Er is geen formele relatie tussen deze organisaties en de NMF.

Sociale Mobiliteit Zwolle: Samenwerken aan Passende Vervoersoplossingen Introductie

Sociale Mobiliteit Zwolle

Sociale Mobiliteit Zwolle is een pilotproject gericht op het verbeteren van de mobiliteit van 65+-inwoners in Zwolle en een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Door vraag en aanbod op het gebied van mobiliteit beter op elkaar af te stemmen, willen we deze doelgroep ondersteunen bij het vinden van passende vervoersoplossingen. Dit project wordt uitgevoerd in 2025 en heeft als ambitie om een schaalbare methodiek te ontwikkelen die ook toepasbaar is in andere regio’s.

Het doel van Sociale Mobiliteit Zwolle is om mobiliteitsdiensten te bundelen en op maat aan te bieden aan 65+-inwoners van Zwolle. Dit gebeurt door:
  • Toegankelijke keuzeopties: Het samenbrengen van verschillende mobiliteitsdiensten, zodat gebruikers afhankelijk van hun persoonlijke situatie en behoeften een passende keuze kunnen maken.
  • Bekendheid met aanbod: Het organiseren van mobiliteitscafés en het inzetten van een mobiliteitsadviseur om inwoners bekend te maken met de beschikbare vervoersoplossingen.
  • Beleidsinput: Het signaleren van hiaten in het aanbod, zodat deze beleidsmatig aangepakt kunnen worden.
Het uiteindelijke doel is dat 65+-inwoners zelfstandig en laagdrempelig gebruik kunnen maken van een breed scala aan vervoersopties voor korte afstanden.
Fietsmaatjes

Fietsmaatjes

Fietsmaatjes biedt mensen die niet meer zelfstandig naar buiten kunnen de mogelijkheid om te genieten van fietsen en sociaal contact. Het project koppelt deze gasten aan enthousiaste vrijwilligers met een liefde voor fietsen. Samen maken ze fietstochten op een comfortabele duofiets met elektrische ondersteuning, waarbij ze gezellig naast elkaar zitten.

De tochten variëren van een ontspannen rondje door het dorp, met een koffiestop als hoogtepunt, tot uitdagende ritten door weer en wind. Het draait om plezier, verbinding en het genot van buiten zijn. Zowel gasten als vrijwilligers genieten van de beweging, de lach en het gevoel erbij te horen. Bewegen en gezond blijven waren zelden zo leuk!

Fietsmaatjes is er voor mensen met beperkingen in beweging, zicht, gehoor, balans of denkvermogen, zoals bij dementie. Voor deze gasten biedt het project niet alleen een kans om meer te bewegen, maar ook om sociale contacten te onderhouden en eenzaamheid te doorbreken. Daarnaast ontlast Fietsmaatjes mantelzorgers, of zorgt het voor een nieuwe vorm van verbinding tussen hen en hun dierbaren.

Ook de vrijwilligers, van jong tot oud, halen veel voldoening uit het contact en de beweging. Voor hen is Fietsmaatjes een gezonde en waardevolle invulling van vrije tijd.

De organisatie werkt met lokale teams die zorgen voor een goede coördinatie. Vrijwilligers krijgen heldere instructies en zowel gasten als vrijwilligers ondergaan een kennismakingsgesprek om een goede match te garanderen.

De duofietsen zijn stevig, veilig en worden wekelijks gecontroleerd door een vrijwilliger en onderhouden door een professionele fietsenmaker. Dit draagt bij aan een zorgeloze en veilige ervaring voor iedereen. Dankzij deze zorgvuldigheid ontstaan er duurzame en echte maatjesbanden tussen gasten en vrijwilligers.

Bekijk website
Tworby

Tworby

Het doel van Tworby is om mensen zo lang mogelijk in beweging te houden met hun eigen fiets. Dit draagt bij aan de zelfredzaamheid, vrijheid, vitaliteit en (verkeers)veiligheid. Tevens wordt de levenscyclus van een fiets op deze manier verlengd.

De Tworby is voor iedereen die niet meer durft of kan fietsen. Dit kunnen ouderen zijn, maar ook mensen met een bepaald ziektebeeld of een (verstandelijke) beperking. De Tworby is een unieke ombouwmodule, waardoor vrijwel iedere fiets omgebouwd kan worden tot driewieler. Voor het project ‘Blijf Fietsen’ worden in totaal 20 Tworby’s voor 20 eindgebruikers uit diverse doelgroepen gefinancierd. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen ten aanzien van fietsmobiliteit en mensen dus zo lang mogelijk in beweging te houden.
Bekijk website

Fietsenbank

Het doel van de Fietsenbank is dat iedere Rotterdammer gebruik kan maken van een fiets, ook als hij/zij daar de financiële middelen niet voor heeft. De mensen die in aanmerking komen voor een fiets worden via wijkteams, een vraagwijzer en diverse instanties in de wijk doorverwezen naar de Fietsenbank.

Bij de Fietsenbank kunnen mensen een fiets krijgen of lenen. Als tegenprestatie doen zij vrijwilligerswerk bij de Fietsenbank. Ook verzorgt de Fietsenbank fietslessen en educatie. De Fietsenbank is een samenwerking tussen Stichting Pluspunt, gemeente Rotterdam, Horizon, Drift, Fietsen op Zuid, ANWB, Sezer en De Verkeersonderneming. Zo draagt de Fietsenbank bij aan de bewegingsvrijheid, minimaliseren zij isolatie en vergroten zij kansen op onderwijs, werk en vrijetijd.
Bekijk website
Fietsen alle jaren

Fietsen Alle Jaren

Het project Fietsen alle jaren is een initiatief van de Nederlandse Fietsersbond. Vrijwilligers van Fietsen alle jaren nemen twee kwetsbare mensen of niet meer mobiele mensen mee voor een ritje in een riksja. Een warmhartige maar eenvoudige handeling die iedereen kan doen. Tijdens de fietstocht luisteren de vrijwilligers naar hun verhalen en geven hen de tijd en zorg die ze ook aan ons gaven

Fietsen alle jaren betekent dat het leven niet ophoudt bij een bepaalde leeftijd en omarmt dat elke generatie veel heeft bijgedragen aan de samenleving en dat nog steeds doet. Fietsen alle jaren combineert verhalen vertellen en naar verhalen luisteren met het plezier van een fietstocht.
Bekijk website
Programma Doortrappen

Programma Doortrappen

Het programma Doortrappen heeft de ambitie om ouderen tot op hoge leeftijd veilig te laten fietsen. Dit programma stimuleert senioren om zelf maatregelen te nemen om op een veilige manier te blijven fietsen.

Deze adviezen worden lokaal verspreid door bijvoorbeeld fysiotherapeuten, fietsenmakers, kaartclubs en ouderenbonden. Via hun betrouwbare netwerk worden op gepaste momenten aanbevelingen, informatie en interventies gepresenteerd aan ouderen om bewustwording te stimuleren over mogelijkheden om hun eigen fietsveiligheid te verbeteren.
De mogelijkheid om op een veilige manier te fietsen tot op hoge leeftijd is belangrijk om te deelnemen aan het dagelijks leven.
Bekijk website
SD op weg

SD op weg

Het mobiliteitsplatform SD Op weg ondersteunt projecten op het gebied van mobiliteit op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Het beoogt verbindingen, gemeenschappelijke oplossingen te ontwikkelen om te komen tot een mobiliteitsnetwerk voor het eiland als geheel.

Mobiliteit in al zijn vormen zorgt ervoor dat bewoners en toeristen op Schouwen-Duiveland gemakkelijk van A naar B kunnen gaan, dat bewoners zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig kunnen wonen. Door mobiliteit blijven diensten bereikbaar en blijft in kleine dorpjes een goede kwaliteit van leven bestaan.

SD Op weg gaat door met het verbinden van pilotprojecten met compatibele IT-technologie om een platform rond mobiliteit en maatschappelijke participatie op Schouwen-Duiveland te realiseren, speciaal voor kwetsbare mensen.

Bekijk website