Skip to main content

Projecten

De New Mobility Foundation ondersteunt projecten die gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit van kwetsbare groepen in de samenleving. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen, gehandicapten, vluchtelingen en mensen met een lager inkomen. Door innovatieve projecten die fysieke mobiliteit verbeteren te ondersteunen, streven wij ernaar om kansen te creëren op het gebied van gezondheid, onderwijs, werk en ontspanning voor deze groep. Daarnaast geloven wij dat deze innovatie leidt tot veilige en duurzame mobiliteit.

Klik op onderstaande knoppen om meer te lezen over de projecten die zijn ondersteund door de New Mobility Foundation. Je kunt ook meer informatie lezen over succesvolle van andere maatschappelijke organisaties en je laten inspireren door deze best practices. Er is geen formele relatie tussen deze organisaties en de NMF.

Tworby

Het doel van Tworby is om mensen zo lang mogelijk in beweging te houden met hun eigen fiets. Dit draagt bij aan de zelfredzaamheid, vrijheid, vitaliteit en (verkeers)veiligheid. Tevens wordt de levenscyclus van een fiets op deze manier verlengd.

De Tworby is voor iedereen die niet meer durft of kan fietsen. Dit kunnen ouderen zijn, maar ook mensen met een bepaald ziektebeeld of een (verstandelijke) beperking. De Tworby is een unieke ombouwmodule, waardoor vrijwel iedere fiets omgebouwd kan worden tot driewieler. Voor het project ‘Blijf Fietsen’ worden in totaal 20 Tworby’s voor 20 eindgebruikers uit diverse doelgroepen gefinancierd. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen ten aanzien van fietsmobiliteit en mensen dus zo lang mogelijk in beweging te houden.
Bekijk website

Fietsenbank

Het doel van de Fietsenbank is dat iedere Rotterdammer gebruik kan maken van een fiets, ook als hij/zij daar de financiële middelen niet voor heeft. De mensen die in aanmerking komen voor een fiets worden via wijkteams, een vraagwijzer en diverse instanties in de wijk doorverwezen naar de Fietsenbank.

Bij de Fietsenbank kunnen mensen een fiets krijgen of lenen. Als tegenprestatie doen zij vrijwilligerswerk bij de Fietsenbank. Ook verzorgt de Fietsenbank fietslessen en educatie. De Fietsenbank is een samenwerking tussen Stichting Pluspunt, gemeente Rotterdam, Horizon, Drift, Fietsen op Zuid, ANWB, Sezer en De Verkeersonderneming. Zo draagt de Fietsenbank bij aan de bewegingsvrijheid, minimaliseren zij isolatie en vergroten zij kansen op onderwijs, werk en vrijetijd.
Bekijk website

Fietsen Alle Jaren

Het project Fietsen alle jaren is een initiatief van de Nederlandse Fietsersbond. Vrijwilligers van Fietsen alle jaren nemen twee kwetsbare mensen of niet meer mobiele mensen mee voor een ritje in een riksja. Een warmhartige maar eenvoudige handeling die iedereen kan doen. Tijdens de fietstocht luisteren de vrijwilligers naar hun verhalen en geven hen de tijd en zorg die ze ook aan ons gaven

Fietsen alle jaren betekent dat het leven niet ophoudt bij een bepaalde leeftijd en omarmt dat elke generatie veel heeft bijgedragen aan de samenleving en dat nog steeds doet. Fietsen alle jaren combineert verhalen vertellen en naar verhalen luisteren met het plezier van een fietstocht.
Bekijk website

Programma Doortrappen

Het programma Doortrappen heeft de ambitie om ouderen tot op hoge leeftijd veilig te laten fietsen. Dit programma stimuleert senioren om zelf maatregelen te nemen om op een veilige manier te blijven fietsen.

Deze adviezen worden lokaal verspreid door bijvoorbeeld fysiotherapeuten, fietsenmakers, kaartclubs en ouderenbonden. Via hun betrouwbare netwerk worden op gepaste momenten aanbevelingen, informatie en interventies gepresenteerd aan ouderen om bewustwording te stimuleren over mogelijkheden om hun eigen fietsveiligheid te verbeteren.
De mogelijkheid om op een veilige manier te fietsen tot op hoge leeftijd is belangrijk om te deelnemen aan het dagelijks leven.
Bekijk website

SociaalOpStap 2.0

SociaalOpStap 2.0 is een digitale tool voor jongeren met autisme om hen voor te bereiden op sociale situaties. Dit kunnen omstandigheden zijn op school, in de vrije tijd of tijdens een stage of werk.

Deze methoden worden omgezet in een website en een smartphone-applicatie met maar liefst 300 sociale verhalen en stappenplannen, tegelijkertijd voorzien van gesproken taal. De stappenplannen zijn aan te passen aan elke individuele situatie, kansen en voorkeuren.

SociaalOpStap 2.0 is bedoeld om de mobiliteit van mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) te vergroten. ASS is geen lichamelijke aandoening, maar een aandoening van neurologische aard. Deze handicap kan vooral in sociale situaties problemen opleveren. Angst voor deze problemen kan leiden tot het vermijden van deze omstandigheden en daarmee tot isolatie voor mensen met ASS: 1 - 1,5% van de Nederlandse bevolking, dit betekent 160.000 tot 240.000 mensen.

Bekijk website

PlaygroundVR: Virtuele buitenspeelervaring voor kinderen in ziekenhuizen

Door middel van de virtuele PlaygroundVR kunnen kinderen vanaf hun ziekenhuisbed met elkaar spelen. Als kinderen hun VR-bril opzetten genieten ze van vrijetijd buiten het ziekenhuis.

In plaats van de ziekenhuisomgeving te zien, zien ze een vrolijke virtuele speeltuin. Daar kunnen ze op expeditie gaan, hun eigen spelletjes verzinnen en avontuur beleven. Zo zijn er ballen waarmee ze kunnen spelen, is er een uitkijktoren waar ze op kunnen klimmen en kunnen ze zelfs verstoppertje spelen achter bomen.

De kinderen kunnen allerlei spelletjes spelen met andere jonge patiënten die in het ziekenhuis liggen en met vrienden en familie die hen bezoeken en ook een VR-bril dragen. Op deze manier hebben ook zieke kinderen, die hun bed of kamer niet uit mogen en geïsoleerd zijn in het ziekenhuis, het gevoel buiten te spelen. Zo voelen zij een beetje vrijheid zoals de meeste andere gezonde kinderen.

Deze virtual reality-speelactiviteiten resulteren voor zieke kinderen in een lagere stressreactie en een sneller herstel van ziekte. Ook ontstaan er nieuwe vriendschappen in het echte leven nadat kinderen elkaar voor het eerst ontmoeten in de virtuele speeltuin. Kinderen worden uit hun isolement gehaald en met elkaar verbonden.

Bekijk website

SD op weg

Het mobiliteitsplatform SD Op weg ondersteunt projecten op het gebied van mobiliteit op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Het beoogt verbindingen, gemeenschappelijke oplossingen te ontwikkelen om te komen tot een mobiliteitsnetwerk voor het eiland als geheel.

Mobiliteit in al zijn vormen zorgt ervoor dat bewoners en toeristen op Schouwen-Duiveland gemakkelijk van A naar B kunnen gaan, dat bewoners zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig kunnen wonen. Door mobiliteit blijven diensten bereikbaar en blijft in kleine dorpjes een goede kwaliteit van leven bestaan.

SD Op weg gaat door met het verbinden van pilotprojecten met compatibele IT-technologie om een platform rond mobiliteit en maatschappelijke participatie op Schouwen-Duiveland te realiseren, speciaal voor kwetsbare mensen.

Bekijk website